Vår första produktion, Draken, kommer i två utgåvor:

Draken S (tid & datum) – Kommer i augusti

Draken S (J35S)

Draken Kronograf Automatisk – kommer i 2023

Draken Kronograf Automatisk (J35KSI)

“Old Radium”-lysmassa med starkt gulgrönt ljus på Draken S
BGW9 på Draken Kronograf – lyser turkos i mörker

Den moderna, klassiska pilotklockan

Celegin – Draken J35S – Automatisk Pilotklocka – Tid & Datum (från 6 250 kr)

Celegin – Draken J35KSI – Automatisk Kronograf (förköp från 13 500 kr)

Draken är en automatisk pilotklocka vars namn är tillägnat det ikoniska jaktflygplanet J35 Draken som var i tjänst från 1960-1990 talet. Draken J35S är vår uppföljare till Draken J35F (“founder’s limited edition”). Draken J35S är inte begränsad i upplaga, men tillverkas i små serier. Varje klocka har sitt egna serienummer graverat på bakboetten.

Beskrivning

Vår första design för pilotklockan Draken var från början en kronograf (med två små urtavlor – bicompax). Designen var inspirerad av och tillägnad de klassiska militära pilotklockorna från 1960 och 1970-talen – samma period som Saab J35 Draken hade sina storhetsdagar. Urtavlan och kransen har tydligt ursprung i klassiska Heuer 1550, men specificerade efter dagens standard.

Vi har gjort om kronografen med automatiskt Schweiziskt urverk (Sellita SW510) som kommer i 2023. Under tiden har vi valt att gå vidare med en tid & datum-version av klockan: J35F och nu J35S.

Urverken i Draken är schweiziska från den välrenommerade tillverkaren Sellita. Urverket är synligt i sin helhet genom safirglaset i bakboetten på kronografen. På Draken S är bakboetten präglad och stängd. Kransen (bezel) är keramisk och är därmed beständig mot repor och slag. Alla självlysande element i Draken S är belagda med Old Radium (som är ljusbeige i dagljus och gulgrön i mörker). På Draken KSI är ljusmassan vit (BGW9) med turkos ljus i mörker.

Vad är en pilotklocka?

En ny typ av pilotklockor uppstod under 1950-talet i samband med att flygplanen började drivas av jetmotorer. För trafikpiloter blev tidsskillnad mellan olika tidssoner det mest omedelbara problemet. För jaktpiloter blev tidtagning och nedräkning en fråga om liv och död!

Den dominerande designen för NATO och många västerländska flygvapen blev den med stora siffror, bikompax kronograf med en vridbar 60-minutersring och så kallade “syringe” visare. Resultatet: en klocka med väldigt bra läsbarhet och full användbarhet för att få jobbet gjort.

Automatiska schweiziskt urverk: Sellita SW200-1 & SW510 BH b

Draken S huserar ett av världen mest välbeprövade automatiska urverk: schweiziska SW200-1 (samma som ETA 2824, men av en annan producent). Draken Kronograf har Sellita SW510 BH b. Urverken har en rotor som drar upp urverket medan man har klockan på sig. Dess gångreserv på 38h gör att man fint kan lämna klockan till nästa dag utan att bekymra sig för att den ska stanna. Urverket är noga valt då det är extremt pålitligt, dess höga kvalitet och att det går väldigt precist. Dessutom kan service av urverket tas hos i princip vilken kvalificerad urmakare som helst!

Glas: Repfritt safirglas

Klockan har ett platt safirglas med flera lager anti-reflektions (AR) belägg på insidan av glaset. Detta ger en bra avvägning mellan god läsbarhet vid direkt ljus utan att utsätta AR-belägget för åverkan.

Keramisk ring

Ringen (eller kransen, eller “bezel”) är enbart vridbar motsols för att eliminera risken att man mäter för lång tid. Den har 120 lägen (“klick”) vilket gör att man kan ta tiden med en halv minuts precision. Ringen har en keramisk insats, som gör att den varken kan repas eller bucklas! Ringen är belyst med Swiss Old Radium Super LumiNova, som ger ljusbeige färg i dagsljus och gulgrön i mörker!

Visare och urtavla

Klockan har “syringe”-visare för timmar och minuter, samt en pilspetsvisare för sekunder. Visarna är vita och belysta med Old Radium för att ge god kontrast och läsbarhet mot den matt svarta urtavlan. Siffrorna är likaså belysta med Old Radium.

Klockan har ett datumfönster precis innanför klockan 3-markören.

Remmar & Länk

J35S kommer i tre olika utföranden: med kanvasrem, skinnrem och med länk. I samtliga fall medföljer också ett band i nylon.

J35S med rem i kanvas beklädd med äkta skinn på insidan. Pris: 6 250 kr
Draken J35S med skinnrem: 6 450 kr
Draken J35S med länk: 6 950 kr.

Specifikationer – Draken S (tid & datum)

ModellDraken
ReferensJ35S
Pris (ca)Med kanvasrem: 6 250 kr
Med skinnrem: 6 450 kr
Med länk: 6 950 kr
Samtliga remmar & länk: 7 400 kr
TypPilotklocka
FärgSvart (svart/svart)
FunktionerTimmar, minuter, sekunder, datum
Diameter42.5 mm (krans)
Längd49 mm
Skänkelbredd22 mm
Höjdca 13.2 mm
UrverkSellita SW200-1 (schweiziskt, automatiskt)
Gångreservca 38h
Boett316L rostfritt stål med präglad, stängd bakboett
KronaSkruvkrona, signerad
GlasSafirglas fram och bak
Vattentäthet100 m / 10 ATM
KransKeramisk insats, vridbar moturs 120 steg
BelysningOld Radium (ljusbeige i dagsljus, gulgrön i mörker)
RemKanvas, skinn, nylon eller stållänk

Specifikationer – Draken KSI (kronograf)

ModellDraken
ReferensJ35KSI
Pris (ca)Med skinnrem: 15 500 kr (förköp: 13 500 kr)
Med länk: 15 950 kr (förköp 13 950 kr)
TypPilotklocka
FärgSvart (svart/svart)
FunktionerTimmar, minuter, sekunder, tidtagning (kronograf)
Diameter42.5 mm (krans)
Längd49 mm
Skänkelbredd22 mm
Höjdca 15.4 mm
UrverkSellita SW510 BH b (schweiziskt, automatiskt)
Gångreservca 60h
Boett316L rostfritt stål med baksida i glas
KronaSkruvkrona, signerad
GlasSafirglas fram och bak
Vattentäthet100 m / 10 ATM
KransKeramisk insats, vridbar moturs 120 steg
BelysningBGW9 (vit i dagsljus, turkos i mörker)
RemVälj mellan skinn (crazy horse) eller länk. Nylon- och kanvasremmar följer med.