2022-05-27

Treudd: Släpp 10 juni!

Sveriges kanske tuffaste dykare: Celegin Treudd (KA1F) kommer att skickas ut till sina blivande ägare med start 10 juni. Alla som köpt/reserverat/står på intresselistan kommer få ett mail inom de närmaste dagarna med mer info.

Foto: Johannes Mattsson.

Om du önskar köpa ligger den klar i webbutiken: här. (Om du är i Norge – mejla till tid@celegin.se)

Från och med 15 juli kommer priset på Treudd (KA1F) att höjas till 6 450 kr för de exemplar som eventuellt finns kvar.

Har du frågor, tankar eller kommentarer? Tveka inte att höra av dig till oss via mejl: tid@celegin.se

Soliga hälsningar från Leonard Celegin & Team 🙂

2022-03-06

Våra kommande släpp: Treudd och Draken S

Efter ett varmt mottagande av vår första klocka, Draken J35F, har vi kommit igång med våra två nästa serier. Först ut är vår professionella dykare (kanske den tuffaste dykaren i Sverige?) Treudd som kommer i en så-kallad “Founder’s limited edition” om hundra numrerade exemplar. Preliminärt släpp är mitten på juni. I slutet på sommaren följer vi upp med nästa Draken, Draken S (J35S).

Treudd: Den kanske tuffaste dykaren i Sverige?

Treudd (KA1F)

Treudd går under kategorien “Professionell dykare”, med tuffa krav på val av material, specifikationer och utformning. Likt Draken F väljer vi att släppa en lanseringsversion (“Founder’s Limited Edition”) till priset 5 450 kr. Vi tar emot förköp via webbutiken, alternativt kan man reservera ett exemplar genom att betala en deposition om 1 000 kr genom att klicka här.

Läs mer om Treudd här.

Draken S

Draken S (J35S)

Draken S är uppföljaren till Draken F. Till skillnad från sin föregångare är Draken S inte begränsad i upplaga. Dock görs den i små serier, så vi rekommenderar att man reserverar ett exemplar via webbutiken. Alla klockorna kommer med eget serienummer graverat.

Draken S kommer i tre olika utföranden: med svart kanvasrem, läderrem eller länk. Priset startar på 6 250 kr med kanvas.

Vi ser framemot en väldigt spännande vår med fler nyheter runt hörnet!

För frågor och generella förfrågningar, ta gärna kontakt via tid@celegin.se

2021-10-03

Treudd: Såhär blir den

Prototypen av Sveriges kanske tuffaste dykare anlände för en dryg månad sedan. Utöver tekniska tester är det minst lika viktigt att uppleva hur designen fungerar i verkligheten. Upplevelsen är ofta något helt annat än att bara se den på bild. Spoiler alert: vi är väldigt, väldigt nöjda med hur Treudden blev!

Likväl har vi valt att göra en ändring av designen som vi vill förklara mer ingående här: den gyllene treudden på urtavlan utgår.

Argumenten för

Idéen med att ha en gyllene Treudd på urtavlan utgick från tanken att illustrera en association till treudden hos kustjägarna och attackdyk. Det hade också blivit en fin vidareutveckling av siluetten av flygplanet på Draken. Det ritades och det ritades…

Resultatet blev något nytt och unikt på sitt sätt. Treudden var (nästan) den enda detaljen på klockan som var polerad – allt annat var borstat. Den skulle sticka ut.

Feedbacken lät inte vänta på sig. Åtminstone inte den positiva.

Redan vid första anblick av prototypen blev det uppenbart att treudden på urtavlan gav ett helt annat uttryck i verkligheten. Den tog väldigt mycket plats och ordet “överdesign” kändes hägrande.

Dominerande designelement

Den främsta orsaken till att treudden på urtavlan försvinner är just att den är väldigt dominerande. Så pass att många andra designelement hamnar i dess skugga. Bajonettvisarna är utformade just för att vara ganska diskreta och de hamnar fort i skymundan. Det gäller även helhetsintrycket.

Att den är gyllene gör också att den klockans färgtoner från kontrast till blått bryts upp. Klockans helhetsuttryck kan upplevas skära sig mot andra färger i värsta fall.

Kanske den skulle vara i en annan färg?

En annan aspekt är att det förekommer två treuddar till: en på kronan och den stora, detaljerade på bakboetten. Treudden på urtavlan gör inte de andra två rättvisa.

Treudd i annan färg eller…?

Idéerna om att ha den i silver eller till och med svart hade säkert löst några av problemen med treuddens dominans. Åtminstone om den vore helt svart. Men då återkommer snabbt frågan om dess berättigande.

Ett av de kanske mest störande elementen på en del dykarklockor är mängden text. En del populära dykare har uppemot 4-5 rader text på nedre halvan av urtavlan. Detta kan uppfattas som överflödigt. Personligen tycker jag att en renare urtavla är att föredra.

Vi ritade upp urtavlan med och utan treudden. Magkänslan skrek om att den sistnämnda kändes bäst. Och då får det bli så!

150 Famnar – vad är det?!

Det skall aldrig föreligga något som helst tvivel om att Celegin-klockorna skall ha ett uttryck som känns något annat än svenskt. En av detaljerna är att all printad och graverad text på klockorna är på svenska.

Som en följd av det, samt som en liten ytterligare hyllning till den första riktiga dykarklockan valde vi att ändra vattentätheten från meter till famnar. En svensk famn är 1.78 meter och således borde 300m uttryckas som 169 famnar. Så vi avrundade nedåt.

Vad händer härnäst?

Utöver att treudden försvinner har vi gjort några smärre typografiska ändringar av texten. I övrigt är vi väldigt nöjda med hur Treuddens prototyp har presterat – såväl tekniskt som designmässigt.

Planen är fortfarande att Treudd kommer till våren/sommaren 2022. Vi har valt att producera upp ett par nya prototyper med den nya skivan så att dessa är tillgängliga i god tid tills dess. Vi har också börjat skissa på varianterna av Treudd som kommer i öppna serier, troligtvis i 2023.

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5450kr. Skriv till tid@celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

2021-09-12

Treudd: Prototyp & Status

I skuggan av ändringarna av Draken (J35F) har vi haft glädjen av att äntligen få se och prova prototypen på Treudd. Detta är kanske den skarpaste svenska dykaren med dess schweiziska urverk, keramiska ring, blå belysning och höga specifikationer i övrigt. På samma sätt som klockans namn är dedikerat till de svenska kustjägarna och attackdykarna, är den specificerad och designad för de tuffaste av förhållanden.

Här kommer ett litet axplock av bilder – de flesta med länken avtagen då vi inte är klara med fotograferingen ännu.

Vi presenterar: Treudd (KA1F)
Goran Klintenheim testar Treudd på armen
Detaljpräglad bakboett på Treudd

Status & vägen vidare

Vi är än så länge väldigt nöjda med hur Treudd har presterat under prototypfasen. Det kommer att tillkomma några smärre men troligtvis knappt synbara justeringar. Tanken var att klockan skulle levereras med en gummirem i tillägg till länken, men här ser vi på några andra spännande alternativ. Detta återkommer vi om så småningom.

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5450kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

2021-09-05

Draken blir automatisk

Sammanfattning:
Celegin Draken utrustas med tungviktaren Sellita SW200-1 och blir en automatisk tid & datum-klocka istället för kronograf. Levereras i januari 2022.

Celegin Draken

Kvalitet i klocka = kvalitet i upplevelse

När prototypen för Draken anlände för en månad sedan var vi spända av förväntan. Klockan som ditintills enbart hade existerat på pappret och i fantasin kunden äntligen beskådas i verkligheten! Upplevelsen var överväldigande och väldigt tillfredställande. Allt låg tillrätta för att vi egentligen bara skulle komma igång med produktionen. Åtminstone om testandet och verifieringen av prototypen gick som det skulle.

Det gick nästan helt som det skulle. Finishen på klockan, remmen, detaljerna och arbetet var perfekt. Givetvis framstår vissa detaljer annorlunda i verkligheten jämfört med hur det ser ut på pappret. Vi såg att några små detaljer på urtavlan behövde en liten grafisk uppdatering. Men så var det detta med urverket..

ST1901 är en analog av klassiska Venus 175. Det är ett väldigt välbeprövat, mekaniskt urverk och vi blev överraskade av hur precist klockan gick. Den första prototypen var långt innanför COSC-standard med dryga sekunden efter per dag! Dock var en komponent i kronografmodulen defekt och vi var tvungna att fortsätta testerna på prototyp nummer två som anlände kort efteråt.

Den andra prototypen hade i praktiken inga defekter och vi kunde färdigställa tester och verifiering. När egentligen allt var klart för att vi skulle starta produktionen så var där något som inte kändes rätt. Urverket.

Tillsammans med producenten, konsulterna och teamet såg vi på statistik och typiska sätt att hantera ett urverk som kommer från en producent som håller “varierande” kvalitet. Även om vi med vissa mer eller mindre komplicerade processer kunde säkerställa att klockorna som nådde sina nya ägare skulle vara perfekta, så var inte det vägen vi ville gå.

Till syvende och sist blev vi tvungna att konstatera att vi inte har förtroende för ST1901 som urverk och har tagit beslutet att inte använda det i Draken eller någon annan framtida klocka.

“Nya” Draken

Sellita SW200-1 är ett extremt välrenommerat urverk som man gärna hittar i klockor i de högre prisklasserna. SW200-1 är ett automatiskt, schweiziskt urverk vars analog ETA 2824 är bland de mest välkända och beprövade tredjeparts-verken.

Med SW200-1 utgår kronograffunktionen i Draken. Resultatet blir en renare klocka utan de mindre urtavlorna, samt att den blir automatisk och får datum. Dessutom så minskar tjockleken något, och klockan blir ca 13.3mm hög istället för 14.5mm som tidigare. Alla övriga specifikationer och mått är som förr! Den “nya” modellen får ett enklare modellreferensnummer, J35F.

Fullständig specifikation och beskrivning finner du här:

SW200-1 synligt genom glaset i bakboetten

Pris & Leverans

Vi har valt att starta serieproduktionen av “Nya” Draken med start nästa vecka. Det betyder att vi kan hålla den ursprungliga tidsplanen med leverans i januari 2022.

Priset blir 5450kr. Klockan levereras med två (2) kanvasremmar; en midnattsblå och en sandfärgad.

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i enbart 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5 450kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

Alla som reserverat en klocka innan 31 augusti får köpa den “nya” Draken till det ursprungliga priset (4750kr).

2021-08-22

Prototypen för Treudd närmar sig!

Då är prototypen för Treudd äntligen klar! Vi är otroligt glada för att äntligen ha kommit hit med denna fantastiska dykare vars första konturer drogs för ett och ett halvt år sedan.

På boettens baksida ser man tydligt ett av elementen som särpräglar våra klockor: all text är på svenska! Detta har (såvitt vi vet) aldrig gjorts förr!

Treudd, modell KA121A
Boettens baksida är mycket påkostad med en detaljerad, stansad treudd över vågmönster.

Nästa steg är att testa och verifiera prototypen innan vi går vidare med produktion. Treudd planeras preliminärt att produceras till våren 2022 med leverans runt maj-juni 2022.

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i enbart 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5 450kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

2021-08-10

Pinfärska bilder från tillverkningen av Treudd!

Framställandet av prototypen för Treudd fortskrider. Idag fick vi bland annat de här bilderna. Detta blir bra 🙂

Treudden graverad på kronan
Borstade och polerade ytor

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i enbart 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5 450kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

2021-08-07

Prototypen på Draken ankommen!

Så var den stora dagen äntligen kommen! Efter lång väntan har prototypen för Draken äntligen ankommit. Vår omedelbara reaktion var givetvis överväldigande och alla förväntningar har infriats med råge såhär långt!

Nu börjar en verifieringsprocess där vi kommer att utvärdera prototypen innan vi går vidare till produktionsfasen. Fler bilder och nyheter kommer så småningom.

Prototypen av Draken, modell J3521M

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i enbart 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 4 750kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

2021-07-15

Produktionen av prototypen för Draken fortskrider!

Vi börjar närma oss färdigställandet av den första prototypen för Draken! Idag fick vi bilder på urtavlorna, det börjar bli verklighet nu! 🙂

Urtavlan till Draken (modell J3521M)

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i enbart 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 4 750kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.