Sammanfattning:
Celegin Draken utrustas med tungviktaren Sellita SW200-1 och blir en automatisk tid & datum-klocka istället för kronograf. Levereras i januari 2022.

Celegin Draken

Kvalitet i klocka = kvalitet i upplevelse

När prototypen för Draken anlände för en månad sedan var vi spända av förväntan. Klockan som ditintills enbart hade existerat på pappret och i fantasin kunden äntligen beskådas i verkligheten! Upplevelsen var överväldigande och väldigt tillfredställande. Allt låg tillrätta för att vi egentligen bara skulle komma igång med produktionen. Åtminstone om testandet och verifieringen av prototypen gick som det skulle.

Det gick nästan helt som det skulle. Finishen på klockan, remmen, detaljerna och arbetet var perfekt. Givetvis framstår vissa detaljer annorlunda i verkligheten jämfört med hur det ser ut på pappret. Vi såg att några små detaljer på urtavlan behövde en liten grafisk uppdatering. Men så var det detta med urverket..

ST1901 är en analog av klassiska Venus 175. Det är ett väldigt välbeprövat, mekaniskt urverk och vi blev överraskade av hur precist klockan gick. Den första prototypen var långt innanför COSC-standard med dryga sekunden efter per dag! Dock var en komponent i kronografmodulen defekt och vi var tvungna att fortsätta testerna på prototyp nummer två som anlände kort efteråt.

Den andra prototypen hade i praktiken inga defekter och vi kunde färdigställa tester och verifiering. När egentligen allt var klart för att vi skulle starta produktionen så var där något som inte kändes rätt. Urverket.

Tillsammans med producenten, konsulterna och teamet såg vi på statistik och typiska sätt att hantera ett urverk som kommer från en producent som håller “varierande” kvalitet. Även om vi med vissa mer eller mindre komplicerade processer kunde säkerställa att klockorna som nådde sina nya ägare skulle vara perfekta, så var inte det vägen vi ville gå.

Till syvende och sist blev vi tvungna att konstatera att vi inte har förtroende för ST1901 som urverk och har tagit beslutet att inte använda det i Draken eller någon annan framtida klocka.

“Nya” Draken

Sellita SW200-1 är ett extremt välrenommerat urverk som man gärna hittar i klockor i de högre prisklasserna. SW200-1 är ett automatiskt, schweiziskt urverk vars analog ETA 2824 är bland de mest välkända och beprövade tredjeparts-verken.

Med SW200-1 utgår kronograffunktionen i Draken. Resultatet blir en renare klocka utan de mindre urtavlorna, samt att den blir automatisk och får datum. Dessutom så minskar tjockleken något, och klockan blir ca 13.3mm hög istället för 14.5mm som tidigare. Alla övriga specifikationer och mått är som förr! Den “nya” modellen får ett enklare modellreferensnummer, J35F.

Fullständig specifikation och beskrivning finner du här:

SW200-1 synligt genom glaset i bakboetten

Pris & Leverans

Vi har valt att starta serieproduktionen av “Nya” Draken med start nästa vecka. Det betyder att vi kan hålla den ursprungliga tidsplanen med leverans i januari 2022.

Priset blir 5450kr. Klockan levereras med två (2) kanvasremmar; en midnattsblå och en sandfärgad.

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i enbart 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5 450kr. Skriv till tid [a] celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.

Alla som reserverat en klocka innan 31 augusti får köpa den “nya” Draken till det ursprungliga priset (4750kr).