Prototypen av Sveriges kanske tuffaste dykare anlände för en dryg månad sedan. Utöver tekniska tester är det minst lika viktigt att uppleva hur designen fungerar i verkligheten. Upplevelsen är ofta något helt annat än att bara se den på bild. Spoiler alert: vi är väldigt, väldigt nöjda med hur Treudden blev!

Likväl har vi valt att göra en ändring av designen som vi vill förklara mer ingående här: den gyllene treudden på urtavlan utgår.

Argumenten för

Idéen med att ha en gyllene Treudd på urtavlan utgick från tanken att illustrera en association till treudden hos kustjägarna och attackdyk. Det hade också blivit en fin vidareutveckling av siluetten av flygplanet på Draken. Det ritades och det ritades…

Resultatet blev något nytt och unikt på sitt sätt. Treudden var (nästan) den enda detaljen på klockan som var polerad – allt annat var borstat. Den skulle sticka ut.

Feedbacken lät inte vänta på sig. Åtminstone inte den positiva.

Redan vid första anblick av prototypen blev det uppenbart att treudden på urtavlan gav ett helt annat uttryck i verkligheten. Den tog väldigt mycket plats och ordet “överdesign” kändes hägrande.

Dominerande designelement

Den främsta orsaken till att treudden på urtavlan försvinner är just att den är väldigt dominerande. Så pass att många andra designelement hamnar i dess skugga. Bajonettvisarna är utformade just för att vara ganska diskreta och de hamnar fort i skymundan. Det gäller även helhetsintrycket.

Att den är gyllene gör också att den klockans färgtoner från kontrast till blått bryts upp. Klockans helhetsuttryck kan upplevas skära sig mot andra färger i värsta fall.

Kanske den skulle vara i en annan färg?

En annan aspekt är att det förekommer två treuddar till: en på kronan och den stora, detaljerade på bakboetten. Treudden på urtavlan gör inte de andra två rättvisa.

Treudd i annan färg eller…?

Idéerna om att ha den i silver eller till och med svart hade säkert löst några av problemen med treuddens dominans. Åtminstone om den vore helt svart. Men då återkommer snabbt frågan om dess berättigande.

Ett av de kanske mest störande elementen på en del dykarklockor är mängden text. En del populära dykare har uppemot 4-5 rader text på nedre halvan av urtavlan. Detta kan uppfattas som överflödigt. Personligen tycker jag att en renare urtavla är att föredra.

Vi ritade upp urtavlan med och utan treudden. Magkänslan skrek om att den sistnämnda kändes bäst. Och då får det bli så!

150 Famnar – vad är det?!

Det skall aldrig föreligga något som helst tvivel om att Celegin-klockorna skall ha ett uttryck som känns något annat än svenskt. En av detaljerna är att all printad och graverad text på klockorna är på svenska.

Som en följd av det, samt som en liten ytterligare hyllning till den första riktiga dykarklockan valde vi att ändra vattentätheten från meter till famnar. En svensk famn är 1.78 meter och således borde 300m uttryckas som 169 famnar. Så vi avrundade nedåt.

Vad händer härnäst?

Utöver att treudden försvinner har vi gjort några smärre typografiska ändringar av texten. I övrigt är vi väldigt nöjda med hur Treuddens prototyp har presterat – såväl tekniskt som designmässigt.

Planen är fortfarande att Treudd kommer till våren/sommaren 2022. Vi har valt att producera upp ett par nya prototyper med den nya skivan så att dessa är tillgängliga i god tid tills dess. Vi har också börjat skissa på varianterna av Treudd som kommer i öppna serier, troligtvis i 2023.

Detta är vår så-kallade “Founder’s limited edidion” och kommer i 100 numrerade exemplar. Riktpriset är 5450kr. Skriv till tid@celegin.se om du önskar reservera ett exemplar. Alla reservationer är kostnadsfria och oförpliktande.