Sveriges kanske tuffaste dykare?

Sveriges kanske tuffaste professionella automatiska dykarklocka?

Treudd faller under kategorin professionell dykare och kommer likt Draken i sin första utgåva i begränsad upplaga.

Prototypen ankom i mitten på augusti och utvärderas under hösten. Produktion och leverans är preliminärt satta till våren/sommaren 2022. Skriv till tid@celegin.se för intressanmälan/kostandsfri reservation.

Beskrivning

Treudd är en dykarklocka med datumfunktion. Likt Draken, har Treudd också en tydlig koppling till Sverige och vår försvarsmakt. Den gyllene treudden som används som symbol av Attackdykare och Kustjägare är en uppenbar inspiration till Treudd. Med respekt för originalet men också med önskemål om att vara originell är emellertid treudden på klockan av egen design.

Treudds design och utformning utgår från vedertagna principer för dykare, men samtidigt kombinerade så att klockan blir unik i sin prägel. Likt namnet, är all text på klockan svensk. Det finns många fina dykarklockor – men det finns bara en Treudd.

Urverket i Treudd är schweiziskt; högkvalitativa SW 200-1 med en gångreserv om ca 38h. Bakboetten är stängd, med en präglad treudd på vågor. Kransen (bezel) är kermaisk, med tydlig dykarutformning. Alla självlysande element är belagda med BGW9 som är vitt i dagljus och turkos/blått i mörker.

Prototypen av Celegin Treudd (KA1F)

Vad är en professionell dykarklocka?

Dykarklockorna kom på allvar under 1950-talet och flera av de klassiska designelementen återfinns fortfarande. Dagens dykarklockor kan grovt sett delas upp i två kategorier; dykare och professionella dykare. De förstnämnda är dykarklockor i sin utformning, men estetiken har företräde. De professionella dykarna är högre specificerade för att klara tuffare förhållanden.

Automatiskt schweiziskt urverk: Sellita SW200-1

Treudd huserar ett av världen mest välbeprövade automatiska urverk: schweiziska SW200-1 (samma som ETA 2824, men av en annan producent). Urverket har en rotor som drar upp urverket medan man har klockan på sig. Dess gångreserv på 38h gör att man fint kan lämna klockan till nästa dag utan att bekymra sig för att den ska stanna. Urverket är noga valt då det är extremt pålitligt, går precist samt kan servas i princip hos vilken kvalificerad urmakare som helst!

Glas

Klockan har ett platt safirglas med flera lager anti-reflektions (AR) belägg på insidan av glaset.

Keramisk ring

Ringen (eller kransen, eller “bezel”) är enbart vridbar motsols för att eliminera risken att man är under vattnet för länge. Den har 120 lägen (“klick”) vilket gör att man kan ta tiden med en halv minuts precision. Ringen har en keramisk insats, som gör att den varken kan repas eller bucklas! Ringen är belyst med Swiss BGW9 Super LumiNova, som ger vit färg i dagsljus och turkosblå i mörker!

300m vattentäthet: stängd bakboett och skruvkrona

Boetten är gjord av rostfritt stål (316L). Boettens baksida är ett solitt lock för att säkerställa att klockan tål extrema påfrestningar. Vattentätheten är 300m, även om våra tester visar på betydligt högre prestanda. Klockan har så kallad skruvkrona, vilket innebär att kronan måste vridas upp för att öppnas. Detta bidrar till att vattentätheten upprätthålls.

Bakboetten är utformad med en vacker treudd över ett vågmönster.

Treudds skruvkrona

Visare och urtavla

Klockan har bajonettvisare för timmar och minuter, samt en “lollipop” för sekunder. Dessa är av fint borstat stål och belysta med BGW9. Urtavlan är i matt svart, med applicerade markörer, som ger mer djup och liv på skivan. Även dessa är belysta med BGW9.

Klockan har ett diskret, snedställt datumfönster precis innanför klockan 4-markören.

Den urpsrungliga designen och första prototypen hade en gyllene treudd på urtavlan. Läs mer här om varför den försvann.

Med svart rem framstår den polerade, mörkblå ringen nästan också svart!

Länk & rem

Klockan kommer med en kraftig länk i borstat stål med ändlänkar av hon-typ. Ett stort dykarspänne med mikrojusteringar gör att man snabbt kan anpassa länken vid behov tillvardags.

Klockan kommer också komma med en tvådelad nylonrem. Mer info om detta kommer så småningom

Treudd med Drakens kanvas på

Specifikationer

ModellTreudd
ReferensKA1F
Upplaga100 numrerade exemplar
Pris (ca)5450 kr
TypDykarklocka
FärgMidnattsblå/svart (“Fantomen”)
FunktionerTimmar, minuter, sekunder, datum
Diameter42.5 mm (krans)
Längd49 mm
Skänkelbredd22 mm
UrverkSellita SW200-1
Gångreserv38 h
Boett316L rostfritt stål
KronaSkruvkrona, snedställd klockan 4
GlasSafirglas med AR* på insidan
Vattentäthet300 m / 30 ATM
KransKeramisk insats, vridbar moturs 120 steg
BelysningBGW9 (vit i dagsljus, turkosblå i mörker)
LänkBorstat 316L rostfritt stål

*AR = antireflektativ beläggning.