Viggen Cockpit GMT (kommer i 2023)

Viggen Cockpit GMT (J37XC)

Viggen Cockpit GMT

Celegin Viggen Cockpit GMT (J37XC) – automatisk pilotklocka – tid, datum & GMT (från 9 250 kr).

Viggen är en modern utgåva av pilotklockor med utgångspunkt i modern flyginstrumentering. De huvudsakliga designelementen kan härledas tillbaka till 1930-talets tyska flygklockor av typ-A. Celegin Viggen är en klocka tillägnad SAAB JA37 Viggen, som var i tjänst från 1970-talet och in på 2000-talet. Vi har tagit utgångspunkt i Viggens pilotklocka och utrustar därför den första versionen med en fjärde visare som går på 24h. Viggen Cockpit GMT (J37XC) görs i begränsad produktion (inte i begränsad upplaga) och leverans är planerad till 2023. Samtliga klockor har sitt serienummer graverat på bakboetten.

Förköp via webbutiken eller tid@celegin.se.

Lysmassa: SuperLuminova BGW9 lyser vitt i dagsljus och turkosblå i mörker.

“No guts, no glory”

För första gången så står det ord på främmande språk på klockan. Vafalls? Det är högst medvetet och här är historien.

“No guts, no glory” är ett begrepp som ofta förknippas med det mod som strids- och testpiloter ofta behöver mönstra för att klara av att utföra sin uppgift. Den första designen av klockan Viggen var en 3-handare med och utan datum. Dock var det något med den fjärde visaren och eventuell GMT-funktion som var så pass spännande att när vi testade designen så kändes det som att “denna klockan MÅSTE vi gå vidare med!”.

SW330-1 är ett sofistikerat och relativt dyrt urverk, så beslutet att gå vidare med den här klockan kräver på samma sätt att man vågar chansa mer. På något sätt blev därför cirkeln sluten och just denna versionen av Viggen-klockan får citatet på bakboetten.

Präglad, stängd bakboett med svensk text och klockans serienummer graverat.

Beskrivning

SAAB JA37 Viggen

Till skillnad från vår första serie med pilotklockor, Draken, härstammar Viggen Cockpit GMT från den typiska generella designen som återfinns i såväl flyginstrument som pilotklockor. De klassiska svärdsvisarna, numrerade timmar vid 12, 3, 6 och 9 (med indexer för övriga timslag) mot matt svart bakgrund är en av flera kombinationer som återfinns högt uppe i luften i hög överljudsfart.

Med hyllest till flygplanet som klockan är tillägnad, har vi valt att den första versionen skall ha en tydlig anknytning till klockan som återfinns i flygplanets cockpit. Vi har därför valt att likt den ursprungliga klockan ha en fjärde visare utöver timmar, minuter och sekunder.

Viggen Cockpit GMT drivs av ett högkvalitativt automatiskt schweiziskt urverk: Sellita SW330-1.

Cockpitklockan i SAAB JA37 Viggen

Vad är GMT för något?

I samband med jetålderns födelse, med interkontinentala resor som följd, uppstod behovet att enkelt kunna förhålla sig till flera tidzoner. En av de mest vedertagna lösningarna för detta är att ha en fjärde visare som går oberoende av de andra. För att den inte skall förväxlas med timvisaren, samt för att ge högsta möjliga nytta, går denna oftast et varv på 24h istället för 12h. Då kan vilken som helst tidszon i världen anges utan att man behöver tänka på om det är för- eller eftermiddag. Om man istället låter den gå på samma tidszon som man är i, ser man hur “djupt in i dygnet” man befinner sig.

316L rostfritt stål med DLC-belägg

Som synes är klockan svart. Detta uppnås genom ett extremt tåligt belägg av så kallad DLC (“diamantliknande kolbeläggning” på svenska). Resultatet och finishen upplevs helt enkelt som en matt, svart metall.

Versioner

Viggen Cockpit GMT (J37XC) kommer i tre utföranden: med kanvas, skinnrem (crazy horse) eller länk. Samtliga versioner inkluderar också en tvådelad nylonrem.

VIggen Cockpit GMT (J37XC) med kanvasrem: förköpspris: 8 750kr
Viggen Cockpit GMT (J37XC) med skinnrem i “crazy horse”-läder, förköpspris 8 950 kr
Viggen Cockpit GMT (J37XC) med länk i rostfritt DLC-behandlat stål. Förköpspris: 9 450kr

Specifikationer – Viggen Cockpit GMT

ModellViggen
ReferensJ37XC
Pris (ca)Med kanvasrem: 9 250 kr (förköp: 8 750 kr)
Med skinnrem: 9 450 kr (förköp: 8 950 kr)
Med länk: 9 950 kr (förköp: 9 450 kr)
Samtliga remmar & länk: 10 400 kr (förköp: 9 950 kr)
TypPilotklocka
FärgSvart (svart/svart)
FunktionerTimmar, minuter, sekunder, GMT & datum
Diameter41.5 mm (krans)
Längd49 mm
Skänkelbredd22 mm
Höjdca 13.2 mm
UrverkSellita SW330-1 (schweiziskt, automatiskt)
Gångreservca 42h
Boett316L rostfritt stål med DLC-ytbelägg.
KronaSkruvkrona, signerad
GlasSafirglas fram och bak
Vattentäthet100 m / 10 ATM
KransFast
BelysningSuperLuminova BGW9 (vit i dagsljus, turkosblå i mörker)
RemKanvas, skinn, nylon eller stållänk